EV Perodua dijadual diproduksi pada akhir 2025, prototaip ‘D01D’ dibina bersama jenama luar – Zafrul


EV Perodua dijadual diproduksi pada akhir 2025, prototaip ‘D01D’ dibina bersama jenama luar – Zafrul

Bayangan digital ‘Perodua MyEV’ berdasarkan mannequin konsep EMO

Sebelum ini Proton telahpun mengesahkan bahawa mannequin elektrik sepenuhnya (EV) jenama berkenaan bakal diperkenalkan seawal 2025. Bagaimana dengan satu lagi pengeluar automotif tempatan, Perodua? Setakat ini masih ada petunjuk jelas dikeluarkan oleh jenama yang berpusat di Rawang itu, namun apa yang diumumkan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Malaysia Tengku Zafrul Abdul Aziz hari ini nampaknya telah ‘membongkar’ rancangan EV Perodua tersebut.

Menurut Tengku Zafrul yang dibuat menerusi hantaran di laman X.com, Perodua telah pun dilantik sebagai peneraju pengeluaran EV mampu milik di bawah Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030). Untuk itu, Perodua kini sudahpun bekerjasama dengan sebuah syarikat automotif antarabangsa bagi menghasilkan prototaip EV mampu milik berkenaan, manakala mannequin produksi sebenarnya akan mula dikilangkan bermula akhir 2025 nanti!

Jadi mannequin apa yang bakal dihasilkan oleh Perodua sebagai EV mampu milik ini? Menerusi sedikit carian yang kami buat di laman LinkedIn, salah satu profil pembekal Perodua sudah menyenaraikan satu kod mannequin baharu yang sedang dibangunkan oleh syarikat itu dikenali sebagai ‘D010D’.

EV Perodua dijadual diproduksi pada akhir 2025, prototaip ‘D01D’ dibina bersama jenama luar – Zafrul

Bayangan digital ‘Perodua MyEV’ berdasarkan mannequin konsep EMO

Mannequin tersebut dijangka merupakan mannequin generasi baharu bagi Perodua Myvi, dan angka ’01’ dalam kod berkenaan berkemungkinan bermaksud ia adalah mannequin EV pertama dari Perodua.

Buat masa sekarang rakan kerjasama Perodua iaitu Daihatsu masih belum ada lagi sebarang mannequin yang dijana unit rangkaian elektrik sepenuhnya. Jadi projek pembangunan EV mampu milik ini mungkin diterajui oleh Perodua kerana permintaan segera tersebut adalah untuk pasaran Malaysia.

Sebelum ini Astra Daihatsu Motor di Indonesia ada menghasilkan mannequin konsep EV berasaskan mannequin produksi sedia ada iaitu hatchback segmen-A Ayla EV dan van Imaginative and prescient-F (menggunakan asas Gran Max), namun ia jelas hanya kekal sebagai mannequin konsep tanpa rancangan untuk di bawa ke barisan produksi.

Mannequin skala kecil Perodua EMO Idea yang didedahkan pada Mei 2023

Berdasarkan kemampuan Perodua untuk melancarkan satu mannequin baharu setiap tahun, ia sudahpun mempunyai tiga mannequin baharu untuk dilancarkan sehingga 2026 nanti. Tahun ini Perodua mungkin akan melancarkan mannequin hibrid pertamanya menerusi SUV segmen-B penuh yang kini hanya dikenali dengan kod D66B, diikuti dengan mannequin generasi baharu Bezza pada 2025, serta EV pertamanya pada 2026.

Mei tahun lalu Perodua telahpun menunjukkan mannequin skala kecil bagi mannequin konsep EV yang diberi nama Electrical Movement On-line (EMO), di mana versi skala penuh dijangka akan membuat kemunculan sulungnya pada KLIMS 2024 yang bakal berlangsung Disember nanti.

Menerusi spesifikasi yang disiarkan, mannequin EMO Idea berkenaan menampilkan dimensi yang hampir sama seperti Perodua Myvi generasi ketiga. Mannequin konsep itu dirancang untuk dilengkapi bateri berkapasiti 50 kWj membolehkan ia bergerak sejauh 350 km dengan satu cas penuh.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Supply hyperlink

One response to “EV Perodua dijadual diproduksi pada akhir 2025, prototaip ‘D01D’ dibina bersama jenama luar – Zafrul”

  1. Aaron Aronoff Avatar
    Aaron Aronoff

    Such a thought-provoking read!

Leave a Reply