Audi SQ8 e-tron, Sportback e-tron dilancar — 3 motor elektrik, hingga 471 km, 503 PS/973 Nm; dari RM520k

[ad_1]

Audi SQ8 e-tron, Sportback e-tron dilancar — 3 motor elektrik, hingga 471 km, 503 PS/973 Nm; dari RM520k

Pengedar kenderaan Audi di Malaysia, PHS Automotive Malaysia (PHSAM) hari ini memperkenalkan dua lagi mannequin berprestasi tinggi elektrik e-tron untuk pasaran tempatan — Audi SQ8 e-tron dan SQ8 Sportback e-tron — dengan masing-masing dijual pada harga RM519,990 dan RM529,990.

Audi SQ8 e-tron/SQ8 Sportback e-tron menjadi mannequin flagship tambahan terbaru bagi jenama ini selepas Q8 e-tron, dan menjadi mannequin EV pertama yang dipacu oleh tiga motor elektrik. Yang membezakan kedua-dua mannequin ini adalah reka bentuk luarannya, serta jarak perjalanan yang diberikan. Dari sudut aerodinamik, mannequin EV ini masing-masing hadir dengan bacaan Cd 0.24 dan 0.27.

Di luar, ciri rekaan EV Audi terserlah di hadapan, dengan gril Singleframe dengan lampu serta lampu utama Digital Matrix LED. Lampu canggih ini mempunyai sekitar 1.3 juta cermin mikro yang boleh disudutkan secara berasingan sehingga 5,000 kali sesaat, membolehkan limpahan cahayanya sentiasa berubah untuk mengoptimumkan penglihatan pemandu. Rekaan bamparnya juga lebar dan sporty, dan di belakang ia dilengkapi dengan bukaan udara dinamik dan lampu LED.

Audi SQ8 e-tron, Sportback e-tron dilancar — 3 motor elektrik, hingga 471 km, 503 PS/973 Nm; dari RM520k

Audi SQ8 e-tron/SQ8 Sportback e-tron menjadi mannequin EV pertama di sini yang memanfaatkan tiga motor elektrik berasingan gerak (asynchronous): dua daripadanya ada di gandar belakang untuk menggerakkan rodanya secara berasingan, dengan agihan tork yang berbeza mengikut keperluan. Bergantung kepada keadaan pemanduan yang berbeza, tetapan ini akan memberikan kawalan cekap seperti yang sinonim dengan kecekapan pacuan quattro Audi.

Sebuah lagi motor berada di gandar depan dengan janaan 124 kW. Dua motor di gandar belakang pula masing-masing menjana kuasa sebanyak 98 kW secara berasingan. Mannequin ini turut hadir dengan mod Enhance, yang menjadikan motor depan dilonjakkan kuasa sehingga 157 kW, sementara dua motor di belakang masing-masing sehingga 138 kW.

Secara keseluruhannya, mannequin ini menghasilkan kuasa sehingga 433 kW, namun dihadkan kepada 370 kW dengan gandingan pek bateri 114 kWh. Janaan kuasa ini diterjemahkan kepada 503 PS dan 973 Nm. Ini membolehkan mannequin tersebut memecut dari 0-100 km/j dalam masa 4.5 saat dengan laju maksimum 210 km/j.

Audi SQ8 e-tron, Sportback e-tron dilancar — 3 motor elektrik, hingga 471 km, 503 PS/973 Nm; dari RM520k

EV ini mempunyai kemampuan pengecasan sehingga 170 kW untuk DC — SoC dari 10%-80% boleh dicapai dalam masa hanya 31 minit. Bagi jarak pula, mengikut kitaran WLTP akan memberikan 471 km jarak bagi SQ8 e-tron Sportback, sementara SQ8 e-tron dengan 458km.

Mannequin ini juga boleh dicas dengan pengecas Wallbox AC di rumah, dan memerlukan masa selama 9 jam 15 minit hingga 11 jam 30 minit, bergantung kepada jenis bekalan elektrik — dengan kapasiti pengecas dalamannya mampu menyokong sehingga 22 kW. Standing dan keperluan pengecasannya boleh disemak melalui Audi Multi Media Interface (Audi MMI).

Audi SQ8 e-tron menggunakan platform MEB Evo dengan tetapan suspensi udara adaptif sport untuk bahagian depan dan belakang. Ini membolehkan ketinggiannya dilaraskan sehingga 76 mm. Dalam keadaan jalan baik seperti di lebuhraya, mannequin ini boleh direndahkan sebanyak 26 mm untuk menjadikannya lebih aerodinamik. Dalam keadaan jalan tidak rata pula, jarak kelegaan tanahnya boleh dilaraskan dari 35 mm hingga 50 mm. Agihan berat untuk setiap gandarnya juga sama dengan 50:50.

Di dalam, antara lain mannequin ini dilengkapi dengan kemasan S, tempat duduk balutan kulit Valcona, papan pemuka dengan kemasan aluminium dan gentian karbon serta pakej lampu suasana dan lampu pintu LED. Kawalan sistem pendingin pula disediakan untuk empat zon.

Selebihnya, pendekatan moden Audi Digital Cockpit menghiasi ruang dalamannya — dengan head-up show dan dua paparan MMI yang disudutkan kepada penglihatan pemandu. Ia juga menyokong sambungan Apple CarPlay dan Android Auto. Bagi sistem bunyi, ia menggunakan sistem Bang & Olufsen dengan 16-pembesar suara dengan kapasiti 705 watt. Ruang kabinnya juga memanfaatkan bahan kitar semula.

Aspek keselamatan, Audi SQ8 e-tron lengkap antaranya dengan ciri canggih seperti kawalan melayar adaptif, amaran penukaran lorong, bantuan membelok serta amaran lintasan trafik di depan dan belakang. Ciri keselamatan normal yang lain termasuk beg udara SRS, Isofix untuk kanak-kanak, peninjau tekanan tayar, serta pakej Park Help.

SQ8 e-tron hadir dengan tujuh pilihan warna — Magnet Grey, Extremely Blue, Chronos Grey, Mythos Black, Plasma Blue, Daytona Grey dan putih Glacier White. Kedua-dua mannequin ini juga diberi pilihan untuk Audi Assurance Bundle (AAP) dengan tambahan kos RM13,000 untuk lanjutan jaminan sehingga lima-tahun dan servis berjadual selama tiga tahun pertama, begitu juga bantuan tepi jalan percuma untuk lima-tahun pertama. Jaminan bateri pula berasingan, selama lapan tahun dan jarak perbatuan 160,000 km.

Audi SQ8 e-tron 2024

Audi SQ8 Sportback e-tron 2024

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.[ad_2]

Supply hyperlink

One response to “Audi SQ8 e-tron, Sportback e-tron dilancar — 3 motor elektrik, hingga 471 km, 503 PS/973 Nm; dari RM520k”

  1. Bo Jedan Avatar

    I’m feeling so appreciative of this insightful content!

Leave a Reply